top of page

YAZA FORMDA GİRMEK İÇİN İPUCU

Yaza çok az bir vakit kalmışken forma girmenin tam zamanı değil mi? Eğer şimdi diyet yapıp sağlıklı beslenmeye başlarsan yaz için hayal ettiğin o fit vücuda kavuşabilirsin. Yalnız dikkat !! ideal vücuda kavuşacağım diye sağdan soldan duyduğun veya internetten bulduğun düşük kalorili aç kalacağın “yo-yo” diyetlerini uyguladığında vücudundan tam tersi bir cevap alırsın. Bu diyetler metabolizmanı bozar ve kilo vermen gerekirken alırsın. Bu yüzden sana tavsiyem sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsan mutlaka bir Diyetisyen ile çalışmalısın. Böylece hayal ettiğin kiloda sen de yazın tadını doyasıya alabilirsin. Kararını verdiysen o zaman senin için hazırladığım birkaç ipucuna göz atabilirsin.

1. ÖNCE RUHUNU FORMA SOK!

Son dönemlerde kendini daha stresli, mutsuz ve gergin m hissediyorsun? Bu konuda sana, basit ama etkili bir tavsiyem olacak. Enerjini yükseltmek ve bu olumsuz duygu durumundan kurtulmak için kendine gün içerisinde 30 dakika zaman ayır! Evet yanlış duymadın ruhunu forma sokmak için ilk hamlen bu. İşe en sevdiğin aktiviteyi yapmayla başlayabilirsin. Müzik dinle, kitap oku, yürüyüş yap veya dans et. Sen ne istiyorsan onu yap! Yalnızca kendine zaman ayır. Böylece her gün 30 dakika ile ruhunu forma sokuyorsun.

2. HIZLI YEMEK YEMEYE SON. YAVAŞ YE SEN DE KAZAN!

Bu konuyu çok fazla duymuş olabilirsin. Yavaş yemek yemek metabolizmanı hızlandırıyor. 20 dakikalık yemek süresinin altına inmezsen bel çevrenden daha çabuk kurtulacağını unutma! Peki bunu nasıl başarabilirsin? Öncelikle yemeklerinin hepsini görebileceğin bir tabak yap kendine (önce gözümüz doysun değil mi J) ve çok fazla çiğnemeyi unutma.

3. UNUTMA MEVSİMLERDEN DİYETTEYİZ!

Kışın alınan kiloların tam da verilme dönemine girdik. Herkeste bir panik havası. Sen sakın panik olma ve bu tavsiyelere kulak ver. Bir beslenme günlüğün olsun her gün günlük tut. O gün ne kadar su tüketmişsin, fiziksel aktivite yapmış mısın ya da kaç adım atmışsın hepsini bir bir not et. Araştırmalar yediklerini yazdığın taktirde diyetine daha sadık kaldığını ve daha fazla aktiviteye yöneldiğini kanıtlamış!

4. SÜT İÇEREK CİLDİNİ GÜZELLEŞTİR

Sütün içeriğindeki riboflavin (Vit B2) ve biotin bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra cildi dış etkenlerden koruyarak cildin yenilenmesine ve sağlıklı parlak saçlara kavuşmana yardımcı olur. O zaman napıyoruz günde 2 bardak süt içerek güzelleşmeyi unutmuyoruz!

5. SADECE UYKUDA SALGILANAN MELATONİNİ KAÇIRMA!

Bedenini mutlu olmasını sağlayan melatonin hormonu; saat 21:00 itibariyle salgılanmaya başlar ve gece 02.00-03.00 saatleri arasında en üst seviyeye ulaşır. 23.00-05:00’a saatlerine dikkat! Uyuduğun ortamın sessiz ve ışıksız olması da hem uyku kaliteni hem de melatonin seviyeni düzenliyor bunu unutma. Her gün 7-8 saat uyumaya özen göster unutma uyku en değerli besinindir.

6. ‘’ARA ÖĞÜN YEMEYİN’’ TUZAĞINDAN UZAK DUR!

Unutma tam da bu dönem her yerde abur cubur diyetler ile ilgili öneriler duyacak ya da okuyacaksın! Bunlardan en tehlikelisi ara öğün alışkanlığının yanlış olduğunu savunan öneri. Dümdüz bir karına sahip olmak istiyorsan minimum 2 maksimum 3 saatte bir beslenmelisin! Ara öğün metabolizmanı hızlandırır, kan şekerini düzenler ve bir sonraki öğünde daha az yemeni sağlar. Yani aslında ara öğün hayat kurtarıcıdır.

7. YILLARA MEYDAN OKUTAN OMEGA-3

Derin denizlerin sana armağanı somonun sağladığı omega-3 ile hem formunu koru, hem kalbini güzelleştir, hem beyninin yaşlanmasını durdur, hem de cildine gençlik kat! Mutfağının bir numaralı gençlik iksiri omega-3’ün en iyi kaynağı somon. Chia tohumunu da duymuşsundur muhakkak. Kendisi bir omega-3 kaynağıdır. Eğer istersen meyvelerle, yoğurtla, sütle, salatayla karıştırıp günde toplam 2 yemek kaşığı Chia tohumu da tüketebilirsin.

8. SİNDİRİM SİSTEMİNİN DOSTU PROBİYOTİĞİ UNUTMA

Metabolik hızını destekleyen en önemli sistem ise tabii ki sindirim sistemin. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını istiyorsan düzenli probiyotik kullan! Yoğurt veya kefir tüketebilirsin. İstersen bazı markaların saf probiyotik saşeleri de bulunuyor. Bunun için diyetisyenine danışmayı unutma.

9. BU YILIN TRENDİ AZ YEMEK DEĞİL YETERLİ YEMEK!

Doya doya zayıflamak istiyorsan öncelikle bazal metabolizma hızının altında beslenme programlarına hayır demeyi öğrenmelisin! Diyetinin kalorisi kadar içeriği de önemli. Bu dönemde televizyon ya da dergiden duyduğun abur cubur diyet listelerini bedeninde uygulama! Kalıcı kilo vermek için muhakkak bir diyetisyen yardımı al!

10. İŞTAHININ BU KADAR AÇIK OLMASININ NEDENİ YANLIŞ TERCİH ETTİĞİN BESİNLER.

Mutfağında iştah kontrolüne yardımcı olacak besinleri tercih et. Kaliteli ve sağlıklı içeriği olan besinler tüketmeye başladığında daha tok kalacaksın. Vücudundaki sağlık belirtileri de dikkatini çekecektir. Alışveriş sepetine eklemen gereken besinler bu yaza seni doya doya zayıflatacak; Yumurta, yoğurt, kurubaklagiller, hindistan cevizi, levrek, koyu yeşil yapraklı sebzeler, enginar, karabuğday, chia tohumu, şekersiz fıstık ezmesi, yulaf ezmesi, avokado, tarçın, zerdeçal ve tabiki yeşil çay.

Uzman Diyetisyen Sevinç Sevinçer

Sağlıklı Yaşam ve Diyet Merkezi


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page