top of page

HAMİLELİKTE İDEAL KİLO ALIMI NASIL OLMALIDIR?

Gebelikte beslenme, anne adaylarının üzerinde durmaları gereken önemli bir konudur. Bu dönemde bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için artık daha da özenli davranmanız gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenerek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğinizin gelişimine katkıda bulunur hem de gebeliğin getirdiği değişikliklere uyum sağlamış olursunuz.

Kilo almak hamileliğin en gözle görünür belirtisidir. İnsanlar sizin hamile olduğunuzu ilk olarak karnınızın büyümesiyle fark eder. Daha sonra da artık iki canlı olduğunuzu ve normal yeme düzeninizden çok daha fazla yemek yemeniz gerektiğini söyler hatta bu konuda ısrar eder sizi zorla beslemeye çalışırlar. Çünkü bu davranış halk arasında geçmişten gelen bir hamilelik algısıdır. Bu baskılara yenik düşmemeniz ve bir Diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenmeye devam etmenizi öneririm.

Hamilelikte kilo almak kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenle hamilelik süresince kilo almamak için aç kalmak, yetersiz beslenmek, çok fazla spor yapmak için yanlış yollara girmeyin! Hamilelik doğal bir süreçtir. Kilo almak hamileliğinizin yolunda gittiğinin bir göstergesidir. Bebeğiniz içinizde büyür ve doğum ağırlığına ulaşır. Ama bunu da bir fırsat bilip “nasıl olsa hamileyim istediğim kadar yiyeyim, kilo alsam da önemli değil!” gibi bir algıya girip kilo kontrolünüzü kaybetmeyin. Bu hem sizi hem de bebeğinizi sağlık açısından sıkıntıya sokar.

Hamilelikte hem fazla kilo alımı hem de eksik kilo alımı bebek için sağlık problemlerine yol açar. Yetersiz kilo alımı (<7 kg) bebeğin gelişimini engellerken, erken doğum, prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskini arttırır. Fazla kilo almak ise erken doğum riskini arttırır, bebeğin ileriki yaşlarında diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara yakalanma yüzdesini arttırır. Anne adayının yetersiz beslenmesi sonucu kansızlık (anemi), diş çürümesi gibi vitamin-mineral eksikliğine bağlı sorunlar görülürken, fazla kilo alması anne adayının gebelik sırasında Gestasyonel Diyabet (gebelik şekeri), Preeklemsi gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanmasına neden olur.

Gebelikte kilo alımı için belirlenmiş ideal bir rakam yoktur. Gebeliği sırasınca herkes aynı kiloyu almak zorunda değildir. Nasıl ki diyet kişiye özel bir algıysa, gebelik de kişiye özeldir. Tamamen size özel! Hiç kimsenin hamilelik süreci bir başkasına benzemez ve kıyaslanamaz. Kimisi hamileliğini çok zor geçirirken bir başkası çok rahat hamilelik geçirebilir. Hatta anne kendi çocuklarında bile farklı hamilelik süreci yaşayabilir. İkinci hamileliğiniz ilkinden farklı olabilir.

Bir anne adayının gebelikte alması gereken ideal toplam kilo, hamilelik öncesi kilosuna göre değişkenlik gösterir. Bunu da belirlemek için Beden Kitle İndeksini (BKİ) kullanıyoruz. Peki, BKİ değerimizi nasıl hesaplayacağız?

İDEAL BKİ HESAPLAMA

BKİ değeri; boyunuzun metre cinsinden karesinin vücut ağırlığınıza bölünmesiyle hesaplanır. Yani BKİ = Gebelik öncesi ağırlık (kg) / boy2 (m2) şeklinde hesaplanır. Örneğin benim kilom 50,2 kg, boyum 160 cm. benim Beden Kitle İndeksimi hesaplarsak; BKİ = 50,2 kg / (1,60 m) x (1,60 m) = 19,6 kg/ m2

Beden Kitle İndeksi (BKİ) Değeriniz

İdeal Kilo Alımı

Hamilelik öncesi BKİ 18,5-24,9 olan normal kilolu kadınlar için önerilen ideal kilo alımı

11-15 kg

Hamilelik öncesi BKİ < 18,5 olan zayıf kadınlar için önerilen ideal kilo alımı

12-18 kg

Hamilelik öncesi BKİ 25-29,9 olan fazla kilolu kadınlar için önerilen ideal kilo alımı

7-11 kg

Hamilelik öncesi BKİ > 30 olan şişman kadınlar için önerilen ideal kilo alımı

7-9 kg

Hamilelik süresince önerilen ideal kilo alımımızı da hesaplayıp öğrendiğimize göre şimdi hangi aylarda nasıl kilo almamız gerektiği konusunda geçebiliriz.

İLK ÜÇ AY (I. TRİMESTER)

Gebeliğe normal kilo ile başladıysanız ilk üç ayda çoğunlukla kilo alımı önerilmez, ancak bazı kaynaklar 0,5-1 kg alımının normla ve sağlıklı olduğunu gösteriyor. Gebeliğe kilolu başladıysanız ilk üç ayda kalori alımınızı artırmanıza gerek yoktur. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek diyetlerden sakınılması gereklidir. Uygun ağırlık kazanımı bebeğinizin doğum ağırlığını etkileyeceği için bu konuda hassas davranmalısınız.

İKİNCİ ÜÇ AY (II. TRİMESTER)

Bu dönemde artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için hamile kadınlar günlük enerji alımlarını artırmalıdırlar. Bebeğin hızla büyümeye başladığı bu dönemde vücudunuzun gereksinimleri de artmıştır. Vücudunuz enerji ve vitamin gereksinimlerini emzirme döneminde kullanmak üzere depolayacaktır. Bu nedenle bu dönemde beslenmeniz emzirme dönemini rahat geçirmeniz için çok önemlidir. II. Trimester’dan itibaren haftada 300-500 gram, ayda 1,5-2 kg almak bebeğin büyüme ve gelişimi için yeterli olacaktır.

ÜÇÜNCÜ ÜÇ AY (III. TRİMESTER)

Kilo alımınız artmaya devam eder. Bu dönemde ilk 6 aya göre daha fazla kilo alınır. Çünkü bu dönem bebeğinizin en hızlı büyüdüğü ve geliştiği dönemdir. Bu nedenle gebeliğin I. Ve II. Trimester’ı dediğimiz ilk 6 aylık süreçte hızlı kilo alımından kaçınılmalıdır. III. Trimester’ da ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara çıkma, kabızlık gibi problemlerle karşılaşılması çok normaldir. Bu şikâyetleri en aza indirmekte yine beslenmeyle mümkündür.

EĞER ÇOĞUL GEBELİK GEÇİRİYORSANIZ…

Eğer karnında birden fazla bebek taşıyan bir anne adayıysanız kilo artışınız ilk aylardan itibaren fazla ve hızlı olacaktır. Ancak bu asla iki kat kilo almanız anlamına gelmiyor. Tek bebek bekleyen bir anne adayına kıyasla ihtiyacınız yaklaşık %50 daha fazla olacaktır.

İkiz gebeliklerde eğer hamilelik öncesi Beden Kitle İndeksi (BKİ) normal kilo sınırları içerisinde olan bir anne adayıysanız kilo alımı 16-24 kg’dır. I. Trimester’dan sonra kilo alım hızının ortalama haftada 700 gram olması beklenir. Eğer hamilelik öncesi Beden Kitle İndeksine göre fazla kiloluysanız ideal kilo alımının 14-22 kg, Beden Kitle İndeksine göre şişmansanız ideal kilo alımınızın 11-19 kg aralığında olması beklenir.

Üçüz bebek bekleyen anne adayları içinse gebelik süresince kilo alımı 20-30 kg ve I. Trimester’dan sonra haftalık kilo alım hızının da ortalama 1 kg olması beklenir.


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page