top of page

HAMİLELİKTE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT EDİN.

Bilindiği üzere sağlıklı beslenme; doğum öncesinden başlayarak yaşamın her evresinde bireylerin fiziksel, zihinsel, sosyal yeteneklerini etkileyerek toplumun ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayan temel koşullardan en önemlisidir. Eksikliği yaygın olarak gözlenen, yetersizliğinin yarattığı sonuçların anne ve bebek sağlığına olumsuz etkileri bilinen D-Vitamini yetersizliğinin önlenmesi toplum sağlığının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle ülkemizde gebelik ve süt verme döneminde annelere D vitamin desteği sağlanması hem anne sağlığı bakımından hem de bebeklerde D vitamini eksikliğinin önlenmesi bakımından gereklidir.

VİTAMİN D: Ülkemizde Sağlık Bakanlığı, hamileler için D vitamini Destek Programı Uygulaması başlamıştır. Günlük 1200 IU (Günde 9 damla) alınmalıdır. Bu programda tüm gebelere gebeliklerinin 12. haftasından itibaren 1 yıl süre ile ücretsiz D vitamini desteği sağlanmaktadır.

Peki D Vitamini Kaynakları Nelerdir?

Yağlı balıklar zengin D vitamini kaynağıdır. Bir bardak sütte 115, bir adet haşlanmış yumurtada 45 ünite D vitamini bulunur. D vitamininin vücutta aktif hale gelmesi için güneş ışığı gerektiği unutulmamalıdır. Bunun için ayrıca güneşlenmenize gerek yoktur.

ANNE SÜTÜ ALAN BEBEK D VİTAMİNİ ALMALI MI?

Anne sütü hızla büyüyen bebeğinizin vitamin D ihtiyacını karşılamayabilir. Pek çok doktor yeni doğanların ilk yıl boyunca ve 2. yılın kış aylarında her gün dışarıdan D vitamini ile desteklenmesi gerektiğini savunurlar. Hekiminize danışarak vitamin D desteği verebilirsiniz. Vitamin D, kemikler için gerekli kalsiyumun daha iyi emilmesini sağlar. D vitamini desteği bebeklerde Raşitizmi önlemek için iyi bir yoldur. Raşitizm; kemikleri yumuşatan ve kırılganlaştıran, dolayısıyla kalıcı hasarlara yol açabilen bir yetersizlik durumudur. Raşitizmli bebeklerin iskelet yapısı tipik değişimler gösterir. Bu yüzden gebelik boyunca D vitamini desteği almalı ve güneş ışınlarından yararlanılmalıdır. Aldığınız ilaçların çoğu süte geçeceğinden doktorunuza danışmadan ilaç almayın.

Diyetisyen Sevinç Sevinçer

Büyük Anadolu Hastanesi Doğum Okulu


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page