top of page

HAMİLELİKTE KABIZLIĞIN ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Anne adaylarının çoğunun ortak sorunudur kabızlık. Gebelikte oluşan hormonal değişiklikler, genişleyen uterusa uyum sağlayabilmenizi kolaylaştırmak için kaslarınızı gevşetir. Bu gevşeme de bağırsak hareketlerinizi yavaşlamasına neden olarak kabızlığı oluşturur. Bu can sıkıcı sorunla beslenmenize dikkat ederek savaşabilirsiniz.

Bağırsak sisteminin çalışmasındaki bozukluk kabızlık olarak adlandırılır. Kişilerde normal sıklıkla çıkılan tuvalet alışkanlığının bozulması ve bağırsak hareketlerinin değişmesi, yavaşlaması ve midenin sindirim süresini uzatması özellikle hamilelik döneminde sıklıkla görülen en önemli sorunlardan biridir. Kabızlık sorunu kötü bir hamilelik geçirmemize ve yaşam kalitemizin düşmesine neden olur.

Kabızlıkta Su Tüketimine Dikkat Edin

Kabızlık sorunu özellikle hamile bayanlarda su içimiyle ilgilidir. Gebelik döneminde günde ortalama 2-2.5 litre su tüketimi Diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Yeterli su tüketmeyen anne adaylarında kabızlık sıklıkla karşılaşılan bir sorundur.

Kabızlık sorunuyla baş etmenin başlıca çözüm yollarından biri de günlük su ihtiyacını karşılayabilmektir. Su, gaitanın kıvamını ayarlar ve bağırsaklardan atımını kolaylaştırır. Yeterli su ihtiyacını karşılayamadığını düşünen anne adayları günlük 2 litre su içmenin yanında meyve suyu, meyve ya da sıvı gıdalarla (çorba, cacık, komposto gibi) hazırladıkları öğünlerle bu açığı kapatabilirler.

Lifli Gıdalar Kabızlığı Önler

Lifli gıda tüketimi hamilelik sürecinde büyük önem taşır. Anne adaylarının haftada en az 2 defa olmak koşuluyla kuru baklagil veya sebze yemeği tüketmeleri Diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Her türlü çiğ sebze ve meyve, esmer ekmekler, kepekli makarna veya tam tahıllı ürünlerden yapılan yiyecekler yeterli orada lif tüketimini sağlayacaktır.

Yine hamilelik süresince faydalanabileceğiniz hem lif hem de B vitamini kaynağı olan yulaf, bağırsak hareketlerini artırıp kabızlığı önler ve bağırsaklardan boşaltım yapılmasına yardımcı olur. Yulafın belirli porsiyonlarda yoğurt/süt ve meyve ile karıştırarak tüketilmesi anne adayları için de uygun bir ara öğün alternatifi olarak kullanılabilir.

Kabızlıktan dolayı oluşan rahatsızlığı azaltabilmek için;

  • Posa içeriği yüksek besinler tüketin.

  • Sürekli olarak katı gıdalarla beslenmekten kaçının. Öğünlerinizde muhakkak çorba, sulu yemekler veya ayran gibi sulu gıdalara yer verin.

  • Sabah-öğle-akşam öğünlerinize mutlaka iyi yıkanmış çiğ sebzeler ile salata hazırlayın. Her öğünde salata tüketmeye dikkat edin.

  • Su alımınızı arttırın. Günde en az 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin

  • Sabah aç karnına 1 adet kuru kayısı ya da 1 adet kuru erik tüketip, üzerine 1 bardak ılık su için.

  • Kayısı, erik, incir, armut gibi meyvelerin bağırsakları çalıştırma özelliği diğer meyvelere göre daha fazladır. Bu meyveleri taze olarak iyi yıkayıp kabuklarını soymadan, kuru olarak veya komposto şeklinde de tüketin.

  • Muz, kabuksuz elma, havuç, patates kabızlığı arttırdığından bu dönemde daha seyrek tüketin.

  • Fiziksel aktivitelerinizi size uygun olacak şekilde ayarlayın. ( Yüzme, doğum öncesi egzersizler ve yürüyüş yardımcı olacaktır.)

  • Hekiminize danışmadan laksatif kullanmayın.


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page