top of page

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR 1. BÖLÜM

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR 1. BÖLÜM

Söz konusu kilo vermek olunca etrafınızdan çokça doğru veya yanlış tavsiye duyarsınız. Bunlar şehir efsaneleri de olabilir internette dolaşan kirli bilgi de. Her duyduğunuz bilgi doğru değildir lütfen iyice araştırıp doğru olduğuna emin olmadan uygulamayın. Sağlıklı beslenmek ve kilo vermek istiyorsanız bunu bir uzmanıyla birlikte yani diyetisyen eşliğinde yapmalısınız. Biliyorsunuz diyet kişiye özel bir programdır. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, sağlık durumuna ve yaşam standardına uygun hazırlanır. Sizin için etrafta dolaşan birkaç diyet efsanesini yani doğru bilinen yanlışları ele aldım.

  • Aç kalarak zayıflanır.

Bu konuyu etraftan sıkça duymuşsunuzdur. Tabiki uzun süreli aç kalmak size kilo verdirmez aksine kilo almanıza neden olabilir. Uzun süreli açlık sonrasında metabolizma enerji harcamasını azaltır ve yağ depolarını artırmaya başlar. Yenilen çok az yiyecek de yağ olarak depolanır. Böylece metabolizmanızı bozarak kilo almaya başlarsınız.

  • Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratların diyetten tamamen çıkarmak kilo verdirir.

Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates, mısır gibi besinleri kesen kişilerin metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı önce kandan almaya çalışır. Glikoz oranı düştüğünde kan şekeri de paralelinde düşmeye başlar. Sonrasında vücut kas içerisindeki karbonhidratları kullanmaya başlar ve bu durum kas kaybı anlamına gelir. Bu sırada vücut kasla beraberinde su kaybına uğrar. Yani diyette karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil kas ve sudur.

  • Esmer ekmek kilo aldırmaz.

Esmer ekmeğinde kalorisi vardır ve hatta beyaz ekmekle aynıdır. Burada ki en önemli fark esmer ekmek beyaz ekmeğe göre posa içerdiğinden daha fazla tokluk hissi vermektedir. Bu yüzden sağlıklı beslenme programında önerilir.

  • Light ürünlerin (diyet ürünlerin) kalorisi yoktur, istenildiği kadar yenilebilir.

Light ürünlerin kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmış olabilir. Bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır, ancak yağ ve un oranı artmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir.

  • Tek gıda diyeti hızla kilo verdirir.

Tek gıda diyeti hızlı kilo vermenize neden olur ancak besin çeşitliliği sağlanmadığından vücutta birtakım vitamin-mineral eksiklikleri meydana gelir. Bu da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yani kilo vermek için sadece bir gıda tüketmek de çare değildir.

  • Protein ağırlıklı yemek çok sağlıklı kilo kaybı sağlar.

Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olur.

  • Sadece sebze ve meyve yiyerek zayıflanır.

Tek besine dayalı diyetler vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini karşılamaya yetmez. Sadece sebze ve meyve tüketilirse vücudun ihtiyacı olan protein ve yağ karşılanamadığı için metabolizma yavaşlar. Başlangıçta kilo kaybı gözlense de vücuttaki yağ oranı artmaya başlar.

  • Kilo vermek için zeytinyağlı yemeklerden istenildiği kadar yenilebilir.

Zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlıklıdır ama kalorisiz değildir. Zeytinyağı da bir çeşit yağdır. Eğer zeytinyağı tüketimini azaltmıyorsanız kilo veremezsiniz.

Diyetisyen Sevinç SEVİNÇER

Büyük Anadolu Hastanesi- Doğum Okulu


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page