top of page

CHİA TOHUMU

Chia tohumu ve hakkında bilinenler.

Chia Tohumu Nedir?

Chia tohumları, Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türü. Omega 3 yağ asidi açısından oldukça zengin olan bu bitki, ticari olarak tohumları için üretiliyor ve bunlardan, yaklaşık %25-30 oranında ALA yağ (alfa linoleik asit) çıkartılabiliyor.

Yaklaşık 1mm çapında küçük oval bir yapısı olan chia tohumu, gri, kahverengi, siyah ve beyaz gibi değişik renk tonlarından oluşuyor. Suda bekletildiklerinde, ağırlıklarının 12 katı kadar su emebiliyor ve hafif yapışkan, jel gibi bir tabaka oluşturuyorlar.

Chia tohumu fonksiyonel bir yiyecektir çünkü tıpkı fonksiyonel meyveler gibi, o da maksimum miktarda besleyici özelliğe sahip olup, minimum kalori içerir. Yüksek miktarda çözünebilir lif içeren chia tohumları, aynı zamanda magnezyum, sodyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından da zengin.

Chia tohumunun Faydaları Nelerdir?

Önerilen günlük lif tüketim miktarı 20-35 gram arası olmasına rağmen, ne yazık ki insanlar günde ortalama 12-15 gram lif tüketmektedir. Chia tohumu 28 gramlık (1 t.k) içeriğindeki 11 gram life göre, tek bir porsiyonda günlük önerilen lif ihtiyacınızın %42sini karşılamaya yeterli olur. Lif, sağlığın her yönü için hayati bir besindir ve özellikle kilo kaybı ve sindirim için çok yararlıdır. Lifler sindirimi yavaşlatmaya yardımcı olur ve sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek tok hissetmenizi sağlar.

İçerdiği besin kalitesiyle tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etkisi olan bu tohumlar şeker hastaları için de ideal bir besin kaynağı. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi var.

Mineral olarak çok zengin olan bu yiyecek, günlük kalsiyum ihtiyacının %18 ini, fosfor ihtiyacının %35 ini, magnezyum ihtiyacının %24 ünü, manganez ihtiyacının %50 sini karşılıyor. Tüm bu mineraller sağlıklı bir kemik yapısı için gerekli.

Aynı zamanda yenildiği zaman midede şişen chia tohumları tokluk hissine neden olduğu için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir besin türü.

Glutensiz olduğundan çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilinir.

Peki yeni tanıştığımız bu tohumları nasıl tüketebiliriz?

[if !supportLists]· [endif]Chia tohumlarını, yumuşak ve lezzetli tadı ile tatlılardan, salatalara birçok yerde kullanabilirsiniz.

[if !supportLists]· [endif]Puding yapımı: Sıvının (su, süt, badem sütü) içinde bırakıldığında şişen jel kıvamına gelen tohumlar ile puding yapabilirsiniz. Bunun için bire dört oranında chia tohumu ve içine 20 dakika boyunca bırakacağınız suya ihtiyacınız olacak. 20 dakika sonra jel kıvamına gelmiş chia tohumundan istediğiniz kadar ölçüyü alıp bir miktar süt veya badem sütüyle karıştırın. Tatlandırmak için bal ekleyin. Buzdolabında biraz bekletin. Tüketmeden önce üzerine dilediğiniz meyveleri ekleyebilirsiniz.

[if !supportLists]· [endif]Sabah hazırladığınız yulaflı kahvaltınıza önceden suda bekletilmiş chia tohumundan ekleyebilirsiniz. Bu şekilde hem kahvaltınızın besin değerini arttırmış hem de ekstra bir lezzet katmış olursunuz.

[if !supportLists]· [endif]Salatanızın üzerine tam yemeden önce bir tatlı kaşığı chia tohumu serpebilirsiniz.

[if !supportLists]· [endif]Yoğurdun içine sevdiğiniz meyveler ile birlikte chia tohumu ekleyebilirsiniz.

[if !supportLists]· [endif]İçmeye alıştığınız sebze suları veya smoothilere chia tohumu ekleyerek, besin değerini yükseltebilirsiniz.

Chia Tohumu Kalori Cetveli

(1 çorba kaşığı (10gr) = 49 kkal)

Besin değerleri 100gr 1 çorba kaşığı(10gr)

Karbonhidrat (g) 42 4,2

Protein (g) 16,5 1,65

Yağ (g) 30,7 3,07

Lif (g) 34,4 3,44

Kolesterol (mg) 0 0

Sodyum (mg) 16 1,6

Potasyum (mg) 0 0

Kalsiyum (mg) 630 63

Vitamin A (mg) 0 0

Vitamin C (mg) 0 0

Demir 0 0


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page