top of page

BEBEK BESLENMESİNDE İNEK SÜTÜNE NE ZAMAN YER VERİLMELİ? 1 YAŞINDAN ÖNCE İÇİLEN İNEK SÜTÜNÜN BEBEKLER

İşte, İnek Sütü Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir. Yaşamın ilk yıllarında bebeğe inek sütü verilmesi bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini de olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda bebekte gelişim geriliği ve kansızlık görülebilir. 0-12. aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.

BEBEĞE ANNE SÜTÜ VERİLEMİYORSA NEDEN İLK 1 YAŞTA İNEK SÜTÜ KULLANILMAMALIDIR?

Bebek beslenmesinde anne sütü verilemiyorsa, İNEK SÜTÜ(sokak sütleri, pastörize sütler, UHT-dayanıklı sütler, keçi sütü) kesinlikle alternatif gıda olmamalıdır. Anne sütünün verilmediği durumlarda özellikle ilk 1 yıl inek sütü kullanılmaması gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil tüm tıp otoritelerinin kabul ettiği bilimsel bir gerçektir.

  • En güzel kalsiyum kaynağı anne sütüdür. İnek sütünden alınan kalsiyum bebeğin ihtiyacını karşılamaz.

  • İnek sütü Demir ve C Vitamini açısından yetersiz olduğu için gözle görülmeyen gizli kanamalara, demir eksikliği anemisine dolaylı yoldan kabızlığa neden olur.

  • İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir.

  • İnek sütü ile beslenen bebekler daha fazla mineral, özellikle de Sodyum, Potasyum, Klor alırlar. Bu da bebeğin henüz tam gelişmemiş böbrek fonksiyonlarını ve su-elektrolit dengesini olumsuz etkiler. Bebek dehidrasyona (sıvı kaybına) daha yatkın olur.

  • İne sütü, anne sütünde ve bazı mamalarda bulunan ve hayati öneme sahip, bebeğin retina tabakası, beyin hücreleri ve doku hormonlarının gelişiminde rol oynayan omega3-omega6 yağ asit metabolitleri gibi maddeleri içermez.

  • İnek sütünün, içerdiği yağ nedeni ile hazmı oldukça güçtür.

  • Düşük D Vitamini içeriği ile normal bir kemik ve iskelet gelişimi sağlayamaz.

  • İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir. Bebeğinizin sindirim sistemi hazır olduğunda ise inek sütü oldukça yararlı bir yardımcıya dönüşür.

à1 YAŞINDAN SONRA ise çocuklar günlük 2-3 bardak süte ihtiyaç duyar. Bazı çocuklara süt içirmek zor olabilir. Bu gibi durumlarda aromalı sütleri tercih edilebilir. Ayrıca sütle hazırlanan tatlı ve pudingler de bebeğe yedirilebilir, bebeğin çorbası da sütle hazırlanabilir.

Diyetisyen Sevinç Sevinçer

Büyük Anadolu Hastanesi - Doğum Okulu


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
bottom of page