top of page

ARA ÖĞÜNLERDE NELER YİYEBİLİRİM?

Sık sık tatlı krizi veya bir şeyler yeme isteği mi duyuyorsunuz? Bunun nedeni ana öğünler arası yükselen kan şekeriniz olabilir.

Açlık hissetmeden kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için en etkili kural, “ara öğün” yapmaktır. Ara öğün alışkanlığını edinmek, bireyin açlık duygusu ve sınırlanmış hissinden kurtulmasına yardım eder.

AMAÇ, KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTARAK ACIKMAYI ÖNLEMEK

Ara öğünler tok kalmanızı, bir sonraki öğünde daha az yemenizi ve kan şekerinizin düzenlenmesiniz sağlar. Ayrıca kaçan öğünler yerine aldığınız besin değeri düşük, yağ ve şekerden zengin atıştırmalık (cips, çikolata, bisküvi gibi) yiyecekler sağlıksız kiloya neden olacaktır. Bunların yerine sizler için hazırladığım ara öğünlere bazı örnekler aşağıdadır.

  • Yoğurt, meyveli yoğurt: Ara öğünde yoğurdu kilonuza göre yağı alınmış olanları tercih edebilirsiniz. İçerisine meyve veya meyve kuruları ekleyebilirsiniz. Kabızlık çekiyorsanız erik kurusu iyi olacaktır. Ayrıca yoğurt içindeki laktobasiller florayı düzenleyerek mide ve barsak şikâyetlerinizi azaltır. Zengin bir vitamin ve protein kaynağı olurlar.

  • : Peynirli, balıklı, yumurtalı, hazırlayabileceğiniz sandviçler yeşilliklerle zengin bir vitamin ve protein kaynağı olurlar. Ara öğünde veya ana öğünde zamanınız olmadığında yanında ayran veya meyve suyu ile tüketebilirsiniz.

  • Süt ve kahvaltılık gevrek: Sütü içemiyorsanız kahvaltılık gevrekle, sıcak veya soğuk alternatifleri deneyin. Yoğurt içine de kahvaltılık gevrek deneyebilirsiniz.

  • Meyve, meyve salatası, meyve suyu, meyveli süt: Ara öğünlerde her zaman değişik meyve tercih ederek çeşitlendirin. Meyveler antioksidan, vitamin ve posa kaynaklarıdır. Bağışıklık sisteminiz güçlendirir, hastalıklara karşı korur, bağırsaklarınızı aktif hale getirir ve antioksidanlarda vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Hazır meyve sularında fazla şeker olduğunu unutmayın.

  • : İçine tam tahıl gevrekler veya kıtır ekmek, peynir, balık ve tavuklu ya da kuru baklagillerden nohut veya kuru fasulye ekleyerek her defasında farklı lezzet çeşitleri oluşturun. İçerisine eklediğiniz sosun kalorisine dikkat edin. Mayonezli veya çok yağlı soslardan uzak durun.

  • Kuru Meyveler: Kaysı kurusu, siyah erik kurusu, incir hem vitamin kaynağı hem de gebelikte sık görülen kabızlık için idealdir. Ara öğünler için idealdir.

  • : Ekmek üzeri, bazı sebzelerle (havuç veya kereviz sapı gibi) ve ana yemeklerin yanında yenebilir. Porsiyon miktarına dikkat edilmelidir.

  • : Tam buğday unu ile içerisine kuru meyveler ve yağlı tohumlar eklenerek hazırlanmış kurabiyeleri ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Porsiyon kontrolüne dikkat etmeyi unutmayın.

  • : Ara öğünlerde ideal porsiyonlarda tüketilebilir. Posa ve içeriğindeki su oranı yüksektir.

Diyetisyen Sevinç Sevinçer

Büyük Anadolu Hastanesi Doğum Okulu


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page