top of page

SU TÜKETİMİNİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Beynin ve kasların yüzde 70’i, kanın yüzde 90’ı, kemiklerin yüzde 20’si sudan oluşmaktadır. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücut biyoritminin bozulmaması için su tüketimi oldukça önemlidir.

Kişiler su gereksinimlerini genelde; içecekler, besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarlar. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda vb. içeceklerle ile de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Örneğin kafein içeren kahve içildiğinde su alırsınız ancak diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaparak daha fazla sıvı kaybedersiniz.

Suyun vücuttaki görevleri nelerdir?

  • Vücutta taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşır vücutta biriken toksik öğelerin atımını kolaylaştırır.

  • Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.

  • Su, emziren kadınlarda, süt üretimini artırır.

  • Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır.

  • Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur.

  • Sıcak havalarda vücudu serin tutar ve soğuk havalarda vücut izolasyonu sağlar.

  • Yeteri kadar tüketildiğinde, cildin daha düzgün, daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasını sağlar.

  • Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır.

  • Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi ve düzenli çalışması için su gerekmektedir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmada yardımcı olur.

  • Eklemlerin kayganlığını sağlar.

  • Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir.

  • Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasını sağlar.

Kış aylarında neden daha az su tüketiriz?

Kışın, soğuk havalarda vücut ısı kaybını engellemek için damarların çapını daraltır. Bunun sonucunda da derin dokulardan deri yüzeyine olan kan akışı azalır; dolayısıyla vücut daha çok üşür. Yeterli miktarda su içilmediğinde kan dolaşımını daha da yavaşlar. Gün içerisinde içmeniz gereken miktarda suyu içmediğinizde özellikle karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görülebilir; bu da kişiyi uzun vadede ciddi hastalıklarla baş etmek zorunda bırakabilir.

Yaz aylarında neden daha çok su tüketiriz?

Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını arttıran ateşli hastalıklarda solunum yolu, ishalde ise barsak yolu ile sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinmesinde de artış olur. Kaybolan sıvının karşılanabilmesi için beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama duygusu gelişir. İshalde suyla birlikte su dengesinde rolü olan sodyum, potasyum gibi minerallerin de kaybı oluşur.

Vücuttan her gün ne kadar sıvı atılır?

Vücutta biriken toksinleri atmak, vücudun ısı dengesini sağlamak için gün içerisinde idrarla 1000-2000 ml, deri yoluyla 300-600 ml dışkı yoluyla 300 ml ve solunum ile 300 ml su kaybedilmektedir. Toplamda 2-2,5 litre su kaybı olmaktadır.

Her gün ne kadar su içmelisiniz?

Genel bir kural olarak, vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için kadınlarda en az 8-10 bardak veya 2-2,5 litre su tüketilmesi, erkeklerde ise en az 12-14 bardak veya 2.5-3 litre su tüketilmesi önerilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise su zehirlenmesidir. Günde 5 litreden fazla su tüketmek ve buna uygun oranda idrara çıkmamak vücutta su zehirlenmesine sebep olur.

Hamilelikte su tüketimi nasıl olmalıdır?

Hamilelikte su bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Bebek anne karnında içi su dolu olan amniyon kesesinde gelişimini tamamlar. Amniyon sıvısı, bebeği anne karnında darbelerden korur, bebeğin kas ve iskelet sistemi geliştirir, hareket kabiliyetini arttırır, solunum ve sindirim sisteminin büyüyüp farklılaşmasını sağlar. Bu durum anne ve bebek arasında ortaya çıkan su transferi düşünüldüğünde ve anne karnındaki bir bebeğin günde yaklaşık 1 lt. su tükettiği dikkate alındığında annenin daha fazla su tüketmesini zorunlu kılmaktadır.

Su tüketiminin kilo vermede bir faydası var mıdır?

Suyun kilo verme üzerine de olumlu faydaları vardır. Örneğin; su tüketiminin düzgün bir şekilde sağlanması midede doygunluk hissi sağlayarak gıda alımını kısıtlar, metabolizmanın çalışmasını tetiklediği için enerji harcanmasını artırır, ayrıca bağırsak faaliyetlerinin düzgün ilerlemesini sağlayarak kilo kaybının ağırlığa doğru yansımasını sağlamaktadır.

Su tüketimini arttırmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz.

Günlük su tüketiminiz çok az veya suyun tadını beğenmediğiniz için içemiyorsanız size çok faydalı iki önerim olacak. Suyun tadını damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. Böylece günlük tükettiğiniz su miktarını arttırmış oluruz.

  1. Size özel seçtiğiniz sürahinin içerisine meyve dilimleri (elma, kivi, mandalina veya portakal dilimleri ve nar taneleri), karanfil veya çubuk tarçın ekleyin üzerine suyunuzu koyun ve gün boyunca bu suyu tüketin. Damak zevki tatlıya yakın olanlar çok beğeneceksiniz.

  2. Farklı bir alternatif ise yine size özel sürahinizin içerisine sebze dilimleri (salatalık, yeşil elma, kereviz sapı, taze nane yaprakları) ve limon dilimleri ekledikten sora üzerine suyunuzu ekleyin ve gün boyu tüketin. Damak zevki daha ekşi tatlara yakın olanlar bu seçeneği sevecektir.

Su içmek cilt nemlendiricilerinden bile daha etkilidir.

Soğuk havalarda aniden sıcak bir alana girildiğinde cilt, nemini kaybeder. Bu durum kurumalara ve hatta aşırı kuruma sonucu çatlaklıklara bile yol açabilir. Bu sebeple yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da su tüketimine önem vermek gerekir. Yeterli su içmeyen kişilerde cildin nem dengesi bozulduğu için cilt daha çabuk kırışır, bu da kişinin daha yaşlı görünmesine sebep olur. Yaşlandıkça ve dış etmenlerle karşılaştıkça cilt zamanla yıpranmaya uğrar, esnekliğini kaybeder ve incelir; bu da gayet normaldir. Ancak cildi kozmetik malzemelerle korumadan önce onu daha sağlıklı hale getirmek için su tüketimine önem vermek gerekir.


Tanıtılan Yazılar
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
bottom of page